J'accuse archief

Clara Meijer-Wichmann Penning 2006 uitgereikt aan Mos Florie en Nico Sukel

Clara Meijer-Wichmann Penning 2006 uitgereikt aan Mos Florie en Nico SukelDe Clara Meijer-Wichmann Penning is in 2006 door de Liga voor de Rechten van de Mens en J’accuse toegekend aan de twee brigadiers van de Amsterdamse politie, Mos Florie en Nico Sukel vanwege hun bijzondere inzet bij de bestrijding van mensenhandel, in het bijzonder vrouwenhandel.

De uitreiking van de CMW Penning - vergezeld van een oorkonde dat het juryrapport bevat – heeft op zondag 10 december 2006, de Dag van de Rechten van de Mens, plaats gevonden in de Amstelkerk in Amsterdam.

Een verslag van de bijeenkomst is te vinden op de website van de Liga voor de Rechten van de Mens.Clara Meijer-Wichmann Penning 2006De Clara Meijer-Wichmann lezing is gehouden door prof. dr. Ties Prakken.

De voorzitter van J’accuse heeft namens Rudolf de Jong de Laudatio uitgesproken. Hoofdcommissaris Bernard Welten heeft op de prijsuitreiking gereageerd met een toespraak. In de uitzending van de EO van 29 mei j.l., Seks tegen elke prijs, is uitvoerig aandacht besteed aan de vrouwenhandel in de prostitutie in Amsterdam.

Ook komt de rol van beide brigadiers in de bestrijding hiervan aan de orde. Beelden van de penninguitreiking zijn in de documentaire opgenomen. De documentaire en de beschrijving daarvan is via de website van de EO te bekijken.

De prijs is dit jaar voor de 17e keer toegekend. Sinds 1988 is de penning toegekend aan de volgende personen en organisaties: Gemeente Utrecht; Mavyie Karaman; Marjolein de Vries & Hedda van Gennep; Anneke Jos Mouthaan; Miek de Langen; Hans Visser; Lin Lap-Chew; artsencollectief De Witte Jas; Domenica Ghdei Biidu; Thon Fikkerman; Abdou Menebhi; Frits ter Kuile;Jos Lander & Klaas Mulder; Ricus Dullaert; Theo van Boven; Rebecca Gomperts & Gunilla Kleiverda; Mies Bouhuys; Andries van Dantzig; Britta Böhler.

Vóór mensenrechten en tégen fascisme

Voorbeelden van activiteiten van J’accuse en de Liga voor de Rechten van de Mens 1970 tot heden. Download hier de Powerpoint presentatie (2,5 mb)

Clara Meijer-Wichmann Penning uitgereikt aan Andries van Dantzig

De Liga voor de Rechten van de Mens reikt elk jaar op 10 december, de dag van de rechten van de mens, de Clara Meijer-Wichmann Penning uit aan een Nederlander, die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de mensenrechten. Dit jaar wordt de penning toegekend aan prof. dr. Andries van Dantzig (1921), vanwege zijn verdiensten in de strijd tegen kindermishandeling en daarmee voor zijn bijzondere bijdrage in de verdediging van de rechten van het kind. De uitreiking vindt plaats in samenwerking met J’accuse. Hier vindt u het programma van deze bijeenkomst (Word, 46 kb).

Clara Meijer-Wichmann PenningTer gelegenheid van de penninguitreiking komt TERECHT, het blad van de Liga voor de rechten van de mens, met een themanummer uit dat gewijd is aan kindermishandeling in haar verschillende gedaantes. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer J’accuse, Defence for Children International Nederland en de stichting RAAK (Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling).

Van Dantzig is mede-oprichter en voorzitter van de stichting RAAK. Met Andries van Dantzig is een gesprek gevoerd over zijn motieven en activiteiten. Van dit gesprek is een video-opname gemaakt die u hier (Windows Media Player) kunt bekijken.

Aan de penning is een oorkonde (PDF, 200 kb) gekoppeld. Daarop is een uitvoerige motivering te lezen voor de toekenning van de prijs aan Andries van Dantzig.

Op de website van de Liga voor de rechten van de mens kunt u na 10 december de toespraak lezen van Andries van Dantzig bij de uitreiking. De prijs is dit jaar voor de 15e keer toegekend. Sinds 1988 is de penning toegekend aan de volgende personen en organisaties:

Mavyie Karaman; Marjolein de Vries & Hedda van Gennep; Anneke Jos Mouthaan; Miek de Langen; Hans Visser; Lin Lap-Chew; artsencollectief De Witte Jas; Domenica Ghdei Biidu; Thon Fikkerman; Abdou Menebhi; Frits ter Kuile;Jos Lander & Klaas Mulder; Ricus Dullaert; Theo van Boven; Rebecca Gomperts & Gunilla Kleiverda; Mies Bouhuys.

Clara Meijer-Wichmann Penning

Affiches

Hier vindt u de affiches van Opland met de programma's van onze bijeenkomsten.

Gedichten

Op twee manieren probeert J'accuse de waakzaamheid tegen elke vorm van facisme in stand te houden: rationeel in de vorm van stellingen, onthullingen, pleidooien en analyses, en meer emotioneel aan de hand van verhalen en gedichten.

Interviews

Er zijn 46 korte videofilms gemaakt waarin journalisten mensen met belangwekkende ideeën interviewden. Deze films werden uitgezonden door de RVU en AT5. Hieronder vindt u de transcripties van een aantal van deze interviews.

In memoriam

Onze inspirerende en bevlogen secretaris Jan van Opbergen is overleden.