Twee vrouwen hadden al lang vrij moeten zijn
door Ronald Plasterk


Die mensen die in Irak gijzelaars voor het oog van de camera onthoofden, dat zijn beesten. Ze gijzelen ook hulpverleners die in het land zijn om de bevolking te helpen, en kritische journalisten die helemaal niet sympathiek staan tegenover deze oorlog. Die extreme vorm van geweld is nieuw in het Midden Oosten. Nog nooit heeft Hamas een buitenlandse hulpverlener voor de camera de keel afgesneden. Al Qaeda heeft bij de Palestijnen nog geen poot aan de grond gekregen. En Al Qaeda had in Irak ook geen poot aan de grond. Nu wel. Dat komt doordat Amerika en Engeland een oorlog zijn begonnen: zonder steun van de VN een land hebben aangevallen dat hen niet bedreigde. De redenen voor die aanval klopten niet: massavernietingingswapens en Osama Bin Laden.

Had u zich gerealiseerd: die twee vrouwen waarvan de vrijlating wordt geeist in ruil voor het leven van die Brit Kenneth Brigley, wie dat zijn? Het zijn in zekere zin collega’s van mij: Dr Rihab Rashid Taha al-Azawi, door Amerika wel aangeduid als Dr Germ, dus zeg maar Dr Infecties. Zij is expert in biologische oorlogsvoering, en heeft voor de oorlog altijd tegen de VN gezegd dat Sadam Hussein geen massavernietigingswapens had en dat de oude voorraden vele jaren geleden vernietigd zijn.

Waarom is die vrouw niet vrijgelaten inmiddels? We weten nu toch dat ze gelijk had? Ze zit anderhalf jaar vast. Ze is geen krijgsgevangene, en niet beschuldigd van een misdaad. Waarom? Is de VS misschien bang dat ze openbaart hoe in de tachtiger jaren Amerikaanse bedrijven hen gevaarlijke bacterieen leverde, in de tijd dat Saddam nog een bevriend staatshoofd was? Die andere vrouw is ook een collega, Dr Huda Ammash, door het Pentagon aangeduid als Dr Anthrax, maar we weten inmiddels dat die Anthrax-poederbrieven afkomstig waren van een gekke Amerikaan; ook zij wordt zonder beschuldiging vastgehouden.

Dat praat natuurlijk niets goed van het vreselijke geweld van Al Qaeda. Maar er is wel een reden dat een land dat eerst niet gevoelig was voor dit soort terreurgroepen dat nu wel is. Die oorlog is illegaal gestart, en de manier waarop nu mensen rechteloos worden behandeld, van Guantanamo Bay tot deze Dr Germ, die deugt ook niet.

Die twee vrouwen kun je tijdens zo’n gijzeling niet vrijlaten, want dan laat je zien dat terreur werkt en dan neemt het ontvoeren alleen maar toe. Die vreselijke logica gaat de Engelsman Brigley wellicht het leven kosten. Maar die vrouwen hadden al lang vrij moeten zijn. Het wordt tijd dat het internationale recht ook weer gaat gelden voor onze Amerikaanse bondgenoten.


[ top | reacties welkom postbus@j-accuse.nl ]